Στην αρχή οι περισσότεροι «καταστηματάρχες» εφάρμοσαν τον νόμο, κάποιοι όμως δεν τον εφάρμοσαν και αντί να τιμωρηθούν επιβραβεύτηκαν μαζεύοντας δυσαρεστημένους καπνιστές.
του Σταύρου Θεοδωράκη
του Σταύρου Θεοδωράκη
Χθες το μεσημέρι το BBC είχε ένα τίτλο : «Το πιο ‘’εθισμένο’’ κράτος της Ευρώπης απέτυχε να κόψει το τσιγάρο»! Ο Βρετανός δημοσιογράφος πριν καταλήξει στο συμπέρασμα του φαίνεται μας είχε επισκεφθεί γεγονός που του επέτρεψε να μεταφέρει πιστά την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην αθηναϊκή νύχτα. Ανέφερε λοιπόν : «Παρά τις αρχικές τους προθέσεις για εφαρμογή του νέου νόμου, οι καταστηματάρχες ωθούνται από τους πελάτες στην παρανομία. «Μας αρέσει το φαγητό σας, μας αρέσει η ατμόσφαιρα αλλά εάν δεν μας επιτρέπεται να καπνίσουμε θα πάμε αλλού» λένε οι πελάτες, προβάλλοντας το κάπνισμα ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα». Και σας διαβεβαιώνω ότι τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι.
Στην αρχή οι περισσότεροι «καταστηματάρχες» εφάρμοσαν τον νόμο, κάποιοι όμως δεν τον εφάρμοσαν και αντί να τιμωρηθούν επιβραβεύτηκαν μαζεύοντας δυσαρεστημένους καπνιστές. Έτσι η απαγόρευση γκρεμίστηκε ως χάρτινος πύργος καθότι μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι σκεφτόντουσαν ότι αν δεν παραβιάσουν και αυτοί τους κανόνες, κάποιοι άλλοι θα κερδίσουν παραβιάζοντας τους. Ότι συνέβη δηλαδή με την φοροδιαφυγή, την διαφθορά, την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι… Γεγονός το οποίο κατάλαβε ακόμη και το BBC: «Η ανταρσία που χαρακτηρίζει τους Έλληνες και η χαλαρότητα στην εφαρμογή του νόμου είναι οι βασικές αιτίες της ανικανότητας της Ελλάδας να προσαρμοστεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα», σημειώνει.
Τι να κάνουμε λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένα τίμιο ερώτημα. Προσωπικά νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την ολική απαγόρευση του τσιγάρου στους χώρους εστίασης. Και ας δοθεί η δυνατότητα σε καφέ και μπαρ να επιλέξουν αν θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών. Ένας χώρος πάντως δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καπνιστών και μη καπνιστών – με ξεχωριστές εισόδους, αεροκουρτίνες και άλλα τέτοια περίτεχνα.
Δεν μπορεί τουλάχιστον σε αυτή τη χώρα που οι διατάξεις των νόμων γίνονται λάστιχα για να μπορεί ο κάθε ελεγκτής να κάνει το προσωπικό του παιγνίδι. Και είναι απορίας άξιο γιατί 4 μήνες τώρα η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν έχει πάρει αυτή την απλή απόφαση. Εκτός αν ισχύει αυτό που είπαν στο BBC οι αντικαπνιστικές οργανώσεις. Ότι η κυβέρνηση σκόπιμα δεν επιμένει στην εφαρμογή του μέτρου αφού στοχεύει στους έμμεσους φόρους που προέρχονται από το τσιγάρο. Αν συμβαίνει αυτό πάντως είναι λάθος ακόμη και λογιστικά καθότι η Ελλάδα ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για αρρώστιες που συνδέονται με το κάπνισμα.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου