Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Αποκλεισμός της Λωρίδας στη Γάζας: Ερωτήσεις και απαντήσεις




Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιχείρησης εναντίον διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς αποκλεισμού από το Ισραήλ.



Πότε επιβλήθηκε ο αποκλεισμός και γιατί;
Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας επιβλήθηκε
τον Ιούνιο του 2007 όταν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής. Σύμφωνα με το Ισραήλ, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση όπλων στη Γάζα, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αιματηρής ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της νηοπομπής που ήθελε να σπάσει τον αποκλεισμό;
Είναι πιθανό να ενισχυθούν οι πιέσεις προς το Ισραήλ να χαλαρώσει τον αποκλεισμό, δίνοντας ανάσα ζωής στη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αμφιβολίες για το μέλλον των έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών-Παλαιστινίων με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες.
Πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα τον αποκλεισμό της Γάζας;
Ο ΟΗΕ τον έχει χαρακτηρίσει «συλλογική τιμωρία» του λαού της Λωρίδας της Γάζας και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να τιμωρεί τους κατοίκους της περιοχής.
Ποιος είναι ο στόχος του αποκλεισμού;
Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο αποκλεισμός έχει ως μοναδικό στόχο να εμποδίζεται η Χαμάς από το να κατασκευάζει ή να αποκτά όπλα. Ο στόχος ωστόσο εκτιμάται ότι είναι επίσης η αποδυνάμωση της Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και η οποία αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, αλλά και η απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, που απήχθη πριν από χρόνια από Παλαιστίνιους αντάρτες.
Τι αγαθά επιτρέπει το Ισραήλ να μεταφέρονται στη Γάζα παρά τον αποκλεισμό;
Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, περίπου 15.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας φτάνουν στη Γάζα κάθε εβδομάδα. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επιτρέπει να περνάει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων – για τους 1,5 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις.
Ωστόσο, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών είναι περίπου στο ένα τέταρτο της ποσότητας που εισαγόταν το Δεκέμβριο του 2005, πριν τον αποκλεισμό. Μετά την ανάληψη ελέγχου από τη Χαμάς, το Ισράηλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 61% των κατοίκων της περιοχής «δεν έχουν διατροφική ασφάλεια». Περίπου το 50% του πληθυσμού εξαρτώνται από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες Unrwa για την τροφή τους. Το γεγονός ότι η ανεργία εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 40% σημαίνει ότι πολλοί δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα πιο βασικά.
Παράλληλα, παρατηρούνται ελλείψεις σε καύσιμα και, εξαιτίας αυτών, διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Οι περιορισμοί στη διακίνηση τσιμέντου οδηγούν σε αδυναμία ανοικοδόμησης της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του αποκλεισμού;
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι έχει προκαλέσει «αμετάκλητη καταστροφή» της οικονομίας. Η ανεργία αυξήθηκε από το 30% το 2007 στο 40% το 2008, σύμφωνα με την 
Παγκόσμια Τράπεζα ενώ το ποσοστό φτώχειας υπολογίζεται στο 80%, αν αφαιρεθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Εμπορίου, πριν τον αποκλεισμό λειτουργούσαν στη Γάζα 3.900 βιομηχανικές μονάδες με 35.000 υπαλλήλους. Τώρα έχουν απομείνει μόλις 90 μονάδες με 860 υπαλλήλους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αποκλεισμός έχει οδηγήσει σε γενική «επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού». Παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα (κάτι που, σύμφωνα με τον 
ΠΟΥ οφείλεται και στη διένεξη Χαμάς-Φατάχ), ιατρικό εξοπλισμό και νοσοκομειακές κλίνες, ενώ πολλές σοβαρές καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ΠΟΥ αναφέρει πως το Ισραήλ αρνήθηκε στο 21% των περιπτώσεων τη μεταφορά στο Ισραήλ για νοσηλεία το 2009, ενώ 27 ασθενείς πέθαναν περιμένοντας να τους επιτραπεί η μετάβαση
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture