Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Των φρονίμων τα παιδιά ΠΡΙΝ πεινάσουν… ΞΕΡΟΥΝ

Προσχεδιάστε το διαιτολόγιο της επόμενης ημέρας από την προηγούμενη: Αν «χαλάσετε» το διαιτολόγιο σας μην το σταματάτε αλλά συνεχίστε κανονικά, τρώγοντας λιγότερο στο επόμενο γεύμα ή την επόμενη ημέρα. Συνήθως ένα 20% των ημερησίων θερμιδών πρέπει να προέρχονται από φυτικές πρωτεΐνες, ένα 50 – 60% από υδατάνθρακες και το υπόλοιπο από τα λίπη. Ένα καλό διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει μια μεγάλη ποικιλία τροφών από τις βασικές ομάδες τροφίμων: Ποτέ τροφές αίματος (Ο κρεατοφάγος είναι νεκρός, σαν το νεκρό κρέας που τρώει.)  Γιαούρτι ή γάλα (ομάδα γαλακτομικών φυτικών από ξηρούς καρπούς ή ρύζι και όχι Γάλα Δηλητήριο) αρακά ή όσπρια, φύτρα, σπόρους, δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά και πλήρη προϊόντα αλευριού Ζέας, Ντίνκελ ή Καμούτ (ομάδα υδατανθρακών), φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο

Όλες οι τροφές επιβάλλεται να τρώγονται με μέτρο. Η προτίμησή σας πρέπει να στραφεί προς τις φυτικές τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε μέταλλα και βιταμίνες και σε τροφές με «λίγα λίπη» όπως  το ψάρι ελάχιστες φορές. Επίσης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων, οσπρίων και λαχανικών. Εμείς λέμε το κρέας το κόβουμε “μαχαίρι” και το υποκαθιστούμε με λαχανικά γιατί θέλουμε να είμαστε υγιείς.Ορισμός και Μέτρο Υγιούς Ανθρώπου.
A  B
1  2
Προτιμήστε τα 5-6 μικρά ημερήσια γεύματα από τα τρία «μεγάλα», χωρίς να αυξήσετε τη συνολική θερμιδική πρόσληψη. Για παράδειγμα αντί να πάρετε 2500 θερμίδες σε τρία γεύματα, καλό και υγιές είναι να πάρετε τις ίδιες ακριβώς θερμίδες από τέσσερα, πέντε ή έξι γεύματα, σωστά κατανεμημένα όλη την ημέρα. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν το μεταβολισμό να παραμείνει δραστήριος, διατηρούν την ενεργητικότητά σας, σταθεροποιούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση των τροφών κι ωφελούν την πέψη χωρίς να προκαλούν «εκρήξεις πείνας».
> Το πρωινό σας πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και γιαούρτι ή γάλα (από ρύζι ή αμύγδαλο) το μεσημεριανό σας κάθε είδους  ωμά λαχανικά και φυτικές τροφές (μακαρόνια, ρύζι, όσπρια κ.λ.π. ) και το βραδινό σας πρωτεϊνούχες τροφές, όπως ο αρακάς τα όσπρια και ωμά λαχανικά με ελαιόλαδο και λεμόνι. Για ενδιάμεσα, δοκιμάστε φρούτα και ξηρούς καρπούς.
> Αποφύγετε να «πηδάτε» προγραμματισμένα γεύματα εκτός κι εάν δεν πεινάτε πραγματικά. Είναι πάντως προτιμότερο να πάρετε κάποιο χυμό ή να φάτε κάποια φρούτα παρά να αφήσετε εντελώς άδειο το στομάχι σας.
> Τρώτε τα φαγητά σας βραστά ή ψητά κι όχι τηγανισμένα. Προτιμήστε την παρασκευή των φαγητών στον ατμό και αποφύγετε τους φούρνους μικροκυμάτων, σκεφτείτε πως ρίχνετε μια βροχή ραδιενέργειας στο πιάτο σας !!
> Το επί πολύ ώρα βράσιμο των τροφών καταστρέφει σημαντική ποσότητα από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ενώ το τηγάνισμα καταστρέφει την δομή των πολύ ευαίσθητων πρωτεϊνών. Όταν δεν έχετε χρόνο για να μαγειρέψετε σωστά, μην αναρωτιέστε που βρίσκουν τον χρόνο οι αρρώστιες για να σας επισκέπτονται συνέχεια.
> Για να πάρετε και να αφομοιώνετε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, πρέπει να τρώτε αρκετά φρούτα με την φλούδα, ωμά λαχανικά και γαλακτομικά προϊόντα. Καταργείστε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις κονσέρβες, τα γλυκά, τη ζάχαρη, το επιπρόσθετο αλάτι, τα τυποποιημένα επιδόρπια, τα κρέατα άσπρα και κόκκινα, το αλκοόλ, καραμέλες, σοκολάτες και τα προϊόντα από ραφιναρισμένο αλεύρι. Μάθετε να συντηρείτε και να μαγειρεύετε σωστά τα τρόφιμα, περιορίστε τον καφέ και αποφύγετε εντελώς τα ανθρακούχα αναψυκτικά.
> Πίνετε πολύ νερό. Πιείτε νερό (ΣΩΣΤΟ ΝΕΡΟ και όχι της βρύσης ) αμέσως μόλις ξυπνήσετε το πρωί, μαζί με ένα κουταλάκι λιναρόσπορο χρυσό ολόκληρο,  θα το αγαπήσει το έντερο σας. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση και τουλάχιστον άλλα τέσσερα ποτήρια κατά την διάρκεια της ημέρας. Το νερό δεν παχαίνει γιατί δεν έχει θερμιδογόνα συστατικά και βοηθά στην γρηγορότερη αποβολή των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Αρκεί το ίδιο το νερό να μην έχει άχρηστες ουσίες, φθόριο, χλώριο και ακαθαρσίες. Βάλτε ένα καλό φίλτρο στην βρύση σας.
> Αποφύγετε να πίνετε νερό μαζί με τα γεύματα, αμέσως μετά από αυτά κι αμέσως πριν από τον ύπνο.
> Προσθέσετε σε κάθε ποτήρι νερό λίγες σταγόνες λεμόνι.
> Αποφύγετε τα ανθρακούχα νερά, τις σόδες και τα αναψυκτικά.
> Τρώτε αργά κι απολαμβάνετε το φαγητό σας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να αντιληφτεί τα μηνύματα κορεσμού.
> Τρώτε όλα τα τρόφιμα στην εποχή τους όσο το δυνατόν πιο φρέσκα κι όσο πιο κοντά στη “φυσική” τους μορφή.
> Αποφύγετε να αγοράζετε και να τρώτε φρούτα και λαχανικά που παράγονται σε θερμοκήπια.
> Προτιμήστε τα φρέσκα εποχής, από τα κατεψυγμένα λαχανικά.
> Τρώτε πάντα τα φρούτα σας ωμά και με τη φλούδα, αφού τα πλύνετε καλά.
> Αποφύγετε τις κονσέρβες και τα τρόφιμα με “παραπλανητικές” ενδείξεις.
> Περιορίστε αλλά μην κόβετε εντελώς το λίπος από τη διατροφή σας. Η πλήρης αποχή από τροφές που περιέχουν λίπος, οδηγεί στην έλλειψη ή στη μειωμένη απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E) καθώς και σε έλλειψη εκείνων των λιπαρών οξέων που  δεν μπορεί  να συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός. Η μακροχρόνια αποχή από τις λιπαρές τροφές μειώνει σοβαρά τα αποθέματα των λιποδιαλυτών βιταμινών, προκαλεί αύξηση των δερματικών προβλημάτων, ραχίτιδες, προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, αύξηση των φλεγμονών, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην παραγωγή των στεροειδών ορμονών.
> Αν θέλετε να μειώσετε το διατροφικό λίπος, περιορίστε τα κορεσμένα λίπη. Μην τρώτε τροφές αίματος, κρέατα, βούτυρα, τυριά, αλλά ξηρούς καρπούς.
>Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο μετά την παρασκευή των φαγητών.
> Αποφύγετε να φτιάχνετε και να τρώτε πολύπλοκες σάλτσες.
> Αποφύγετε τους αλμυρούς και επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς και προτιμήστε τους ανάλατους κι άψητους.
> Αποφύγετε την κρυμμένη ζάχαρη. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να τη συναντήσετε με πολλά παραπλανητικά ονόματα όπως “σουκρόζη”, “γλυκόζη”, “αμυλοσιρόπιο”, “δεξτρόζη”, “καλαμοσάκχαρο” – όλα αυτά είναι η απλή, κοινή, ζάχαρη.
> Ελέγχετε τα συστατικά που αναφέρονται στις ετικέτες των τροφίμων – ακόμα και τα “ελαφριά προϊόντα” μπορούν να περιέχουν πολλές άχρηστες θερμίδες.
> Να είστε επιφυλακτικοί με τα τεχνητά γλυκαντικά. Κάποια περιέχουν τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με τη ζάχαρη και η ασπαρτάμη είναι αποτυχημένο εντομοκτόνο.
> Κόψετε εντελώς το κοινό αλάτι. Το αλάτι ρυθμίζει μαζί με το κάλιο την ισορροπία νερού στον ανθρώπινο οργανισμό. Πάρτε “ανθό αλατιού” από τα βιολογικά.
> Μην ζυγίζεστε καθημερινά. Το καθημερινό ζύγισμα δεν μπορεί να δείξει τις πραγματικές μεταβολές των κιλών σας.
> Αντισταθείτε στις κρίσεις πείνας. Αν σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό, θα πεινάτε και περισσότερο. Αν συνεχίζετε να πεινάτε, πιείτε αρκετό νερό, γυμναστείτε, αποφύγετε να μασάτε τσίκλες και μόνον αν είναι απόλυτη ανάγκη φάτε μια επιπλέον σαλάτα λαχανικών με λίγο λεμόνι.
> Αν εργάζεστε με κανονικό ωράριο, φροντίστε να μεταφέρετε το φαγητό σας από το σπίτι. Σπάνια στα έτοιμα θα βρείτε τι να φάτε, ακόμη και να βρείτε το λάδι και το αλάτι δεν γνωρίζετε από που προέρχεται.
> Φροντίστε να μην πίνετε τον καφέ σας με άδειο στομάχι και να μην πίνετε πάνω από ένα-δύο καφέδες την ημέρα. Ο σκέτος καφές δεν έχει θερμίδες (1-3 αναλόγως του είδους του) αλλά μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πείνας λόγω υπογλυκαιμίας. Εννοείτε τον πίνετε χωρίς γάλα ή ζάχαρη.
> Αν είστε αναγκασμένοι να φάτε σε εστιατόριο, παραγγείλετε σαλάτα, όχι πολύπλοκα μακαρόνια ή αναποφλοίωτο ρύζι κι ένα ποτήρι λευκό κρασί αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη λήψη αλκοόλ. Το “μυστικό” για να μην παίρνετε κιλά όταν τρώτε έξω είναι να τρώτε με μέτρο, μόνο στεγνά φαγητά και σαλάτες, να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.
> Μην πηγαίνετε για ψώνια με άδειο στομάχι. Φροντίστε να ψωνίζετε όταν είστε ήδη χορτάτοι. Ο πειρασμός είναι μικρότερος.
> Αν είστε από τα άτομα που πεινάνε μόνο με τη θέα ενός “καλού” φαγητού, φροντίστε να αγοράζετε μόνον τα τρόφιμα της ημέρας, τη συγκεκριμένη ημέρα που τα χρειάζεστε. Όταν πηγαίνετε για να ψωνίσετε τρόφιμα κάντε έναν «πλήρη» κατάλογο για το τί ακριβώς χρειάζεστε στην δίαιτα σας κι αγοράστε μόνον αυτά.
> Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες φρούτων ή  λαχανικών. Προτιμήστε να τα αγοράζετε την ημέρα που θα τα φάτε.
> Αποφεύγετε να αγοράζετε κονσερβαρισμένα τρόφιμα, (εξαιρούνται οι σαρδέλες στο λάδι και ο τόνος κι αυτά με μέτρο) προσέχετε πάντα την ημερομηνία λήξεως και την ακεραιότητα της συσκευασίας, μην αγοράζετε προϊόντα που δεν αναφέρουν ευκρινώς, στην Ελληνική γλώσσα, τα περιεχόμενά τους και  αποφεύγετε να αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν συντηρητικά ή αυτά στα οποία υπάρχει διαφορά στην αναφερόμενη σύνθεση ανάμεσα στην ξενόγλωσση και στην Ελληνική ετικέτα.
> Να κρατάτε ημερολόγιο διατροφής. Να γράφετε καθημερινά τί τρώτε και σε ποιές ώρες. Το ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τον τρόπο που τρώτε, τα τυχόν λάθη σας και θα σας αποτρέψει από το να φάτε περισσότερο από ό,τι πρέπει.
> Μισή ώρα πριν κοιμηθείτε καταπιείτε μια μικρή κουταλιά καλό μέλι. Θα το ευχαριστηθεί ο εγκέφαλος σας κατά την διάρκεια του ύπνου.
> Μην τρώτε το βραδινό σας ούτε πολύ αργά, ούτε πολύ νωρίς. Αν το φάτε πολύ αργά θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με τον ύπνο σας, αν το φάτε πολύ νωρίς θα πεινάτε πριν κοιμηθείτε.
> Η καλύτερη ώρα για την λήψη του βραδινού γεύματος είναι περίπου 2,5 με 3 ώρες πριν τον ύπνο.
Μην ξεχνάτε ότι αν βάλετε το φαγητό σας σε ένα πιο μικρό πιάτο, θα δείχνει περισσότερο. Κάντε το “λίγο” να φαίνεται “πολύ” κι αρκεστείτε σε αυτό. Ποσότητα φαγητού …και το μέγεθος μετράει.
> Αν έχετε δυσκοιλιότητα φάτε αρκετά ξερά δαμάσκηνα. Είναι αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας και πλούσια σε σίδηρο. Επειδή περιέχουν πολλές θερμίδες θα πρέπει να τρώγονται με μέτρο. Να τα μουσκεύετε πριν τα φάτε, αυξάνεται η καθαρκτική τους δράση.
> Αν σας αρέσουν οι ελιές να προτιμάτε αυτές που δεν έχουν ξύδι ή αλάτι. Οι ανάλατες και χωρίς ξύδι ελιές, είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και βοηθούν όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη, δυσκοιλιότητα και προβλήματα στο συκώτι.
> Τρώτε όλες τις εποχές του έτους μπανάνες. Δεν περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες (περίπου 100 θερμίδες μία μικρή μπανάνα), είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β, ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο και βοηθούν στην αντιμετώπιση των κραμπών, της δυσκοιλιότητας, της διάρροιας και των γαστρεντερικών διαταραχών.
> Τα μπρόκολα είναι πολύτιμα σε κάθε είδους διατροφή. Έχουν λίγες θερμίδες, αρκετές φυτικές ίνες και πολύ ασβέστιο, κάλιο κι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α.
> Αν δεν έχετε χαμηλή πίεση ή πρόβλημα στο στομάχι σας, προσθέστε φρέσκο λεμόνι στα φαγητά και στις σαλάτες σας. Η προσθήκη του στα φαγητά αυξάνει την ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων και βοηθά στην διάλυση του λίπους των τροφών, στην καλύτερη αφομοίωση των συστατικών τους και στην διαδικασία της πέψης.
> Αν θέλετε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας, δοκιμάστε να προσθέσετε πίτουρο. Η προσθήκη πίτουρου στις μαγειρεμένες ή ωμές τροφές, οπως το γιαούρτι, είναι μιά πολύ καλή και «φυσική λύση», που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα  – με την προϋπόθεση της σταδιακής αύξησης της δόσης του.  Στα θετικά του πίτουρου συγκαταλέγονται οτι δεν έχει θερμίδες και ότι μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Στα αρνητικά του οτι μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και τυμπανισμό. Με την ταυτόχρονη κατανάλωση γιαουρτιού παρατηρείται μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
> Αν τρώτε πολλούς υδατάνθρακες πριν από κάποια σοβαρή πνευματική εργασία ή επαγγελματικό ραντεβού, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκετε. Όταν οι υδατάνθρακες πεπτούν, διεγείρεται στον εγκέφαλο η έκκριση περισσότερης σεροτονίνης μίας ορμόνης που προκαλεί αρχικά ευεξία αλλά τελικά χαλάρωση και υπνηλία.
> Αποφύγετε τα «έξυπνα ποτά». Στην πιο «αγνή» τους έκδοση περιέχουν διάφορους συνδυασμούς αμινοξέων, βιταμινών και φυσικών φρουτοχυμών ή αναψυκτικών τύπου “κόλας”. Θεωρητικά τα ποτά αυτά διεγείρουν τους νευροδιαβιβαστές, κάποιες ειδικές χημικές ουσίες του οργανισμού, να μεταφέρουν πιο γρήγορα τις εντολές του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αύξηση της ζωτικότητας, της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.  Στην πράξη τα ποτά αυτά έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα που θα είχε η ξεχωριστή λήψη κάποιου χυμού ή βιταμινών.
> Αποφύγετε να τρώτε μαζί δημητριακά με γαλακτομικά. Τα δημητριακά όταν τρώγονται μαζί με γάλα απορροφούν το ασβέστιο κι «απενεργοποιούν» το μαγνήσιο, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που παίρνετε μαζί με τα δημητριακά πάει “χαμένη”.
> Τρώτε περισσότερη φυσική λεκιθίνη για να μεγιστοποιήσετε την πνευματική σας ενέργεια. Η λεκιθίνη είναι μια απαραίτητη μορφή λίπους που βρίσκεται μέσα σε όλα τα όσπρια κι ειδικά στη σόγια. Τα εγκεφαλικά κύτταρα περιέχουν μεγάλες ποσότητες λεκιθίνης με αποτέλεσμα η διάσπαση των φωσφατιδοχολινών που περιέχει η λεκιθίνη να αυξάνει τα αποθέματα χολίνης και να βελτιώνει τη μεταφορά των νευρικών ώσεων από και προς τον εγκέφαλο. Επιπλέον η λεκιθίνη γαλακτοματοποιεί τα λίπη και έχει ισχυρή διουρητική ενέργεια.
> Τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λεκιθίνης, ινοσιτόλης, χολίνης, μεθειονίνης και φυτικών ινών, μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό του λίπους και να σας απαλλάξουν από τυχόν δυσκοιλιότητα. Τέτοιες τροφές είναι τα ρεβίθια, τα φασόλια, οι φακές.
> Αν έχετε αϋπνίες, δοκιμάστε να πιείτε πριν τον ύπνο ροφήματα που περιέχουν ασβέστιο. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις δοκιμάστε το τσάι από γιασεμί, το χυμό από μαρούλι, το αφέψημα από μαντζουράνα ή άνθη πορτοκαλιάς, το τίλιο και την βαλεριάνα.
> Προτιμήστε τους ολόκληρους κόκκους δημητριακών: Βοηθούν στην καθυστερημένη και σχετικά πιο ήπια έκκριση της ινσουλίνης γιατί οι υδατάνθρακες τους μεταβολίζονται πιο αργά. Οι επεξεργασμένοι, ψιλοκομμένοι και λεπτοί κόκκοι δημητριακών αφομοιώνονται γρήγορα κι αυξάνουν απότομα το δείκτη γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα την ταχεία έκκριση μεγάλων ποσοτήτων ινσουλίνης, την υπογλυκαιμία και την αύξηση της πείνας.
> Αν έχετε πρόβλημα κατακράτησης υγρών που δεν οφείλετε σε οργανικούς λόγους, μειώστε το αλάτι, πιείτε περισσότερο νερό και χρησιμοποιείστε τροφές που έχουν αυξημένη διουρητική ενέργεια όπως το τσάι, τα καρότα, τα μαρούλια, τα λεμόνια και τα παντζάρια.
> Αποφεύγετε να τρώτε χόρτα μαζί με γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Ο συνδυασμός ασβεστούχων τροφών μαζί με τροφές που περιέχουν φυτικό οξύ, όπως τα χόρτα, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία δυσαπορρόφητων ή μη απορροφήσιμων αλάτων που αποβάλλονται με την αφόδευση χωρίς να αφομοιωθούν. Αυτό σημαίνει ότι από τη μια το ασβέστιο αυτών των τροφών δεν αφομοιώνεται και από την άλλη μεριά ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι δημιουργίας κρυστάλλων στα νεφρά.
Οι τρεις βασικές αιτίες που μπορεί να σας κάνουν να τρώτε ασυλλόγιστα είναι ο έρωτας, η δουλειά, η ανεργία και τα οικογενειακά προβλήματα. Αντιμετωπίστε αυτά τα προβλήματα κι μην τα «παραβλέπετε» τρώγοντας. Θα σας πω ένα μυστικό … Δεν θα λυθούν με το φαγητό.
“Ο λόγος που οι άνθρωποι πεθαίνουν είναι γιατί δεν μπορούν να μαζέψουν ενώσουν,
όλα τα παράλληλα κομμάτια της ψυχής τους.
Για να μπορέσουν να φύγουν έξω από την φούσκα της δημιουργίας, της ύλης, στην Αθανασία.”
Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης
1  15
A  16
18  17
Η Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα Τα δημητριακά αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων, κατά τη μινωική, τη μυκηναϊκή  και την κλασική περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι πως η Αθήνα του Περικλή, αποτελούσε το μεγαλύτερο εισαγωγέα σιτηρών του αρχαίου κόσμου: τα φορτία που κατέφθαναν από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Ελλήσποντο ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 19.000 τόνους ετησίως. Κύρια προϊόντα ήταν το σκληρό σιτάρι (πύρος), η όλυρα (ζειά) και το κριθάρι (κριθαί).Ο Σόλων, ο Αθηναίος νομοθέτης του 6ου αιώνα π.κ.ε., όρισε πως το ψωμί από σιτάρι έπρεπε να καταναλώνεται μόνο κατά τις εορταστικές ημέρες.
«Δημοτικός Λαχανόκηπος» μια ευκαιρία ζωής από τους δήμους  Έδεσσα: σχέδια για δημοτικό λαχανόκηπο: Τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου σχεδιάζει η δημοτική αρχή της Έδεσσας. Με τον λαχανόκηπο οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούν να καλλιεργούν και να παράγουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα, μέρος των οποίων θα διατίθενται άπορες οικογένειες.
H καλύτερη επιλογή τροφών.  Κάθε  μπουκιά που τρώμε, κάθε κίνηση και ήχος που κάνουμε με το στόμα μας, επικαλείται τη δόνηση, την ενέργεια και τη μνήμη του σύμπαντος. Σας ακούγεται λίγο τρελό; Δεν είναι καθόλου, σύμφωνα με την ινδική αντίληψη.
πηγη.Terrapapers.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture