Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Καφές, ένα δηλητήριο της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Ένα καθημερινό ρόφημα του σύγχρονου ανθρώπου που επηρεάζει σημαντικά την υγεία του αρνητικά είναι ο καφές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του καφέ δεν είναι μόνο τα βλαβερά του συστατικά όσο η καθημερινή του κατανάλωση.


Οι σπόροι του καφέ πριν γίνει η επεξεργασία τους έχουν πολλά συστατικά που επηρεάζουν την βιοχημεία του ανθρώπινου σώματος. Τα χημικά αυτά συστατικά είναι τοξικά για να αποφεύγουν οι οργανισμοί στην φύση να απειλούν το φυτό.
Το κύριο συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, ένα ισχυρό διεγερτικό. Αυτό όμως που διεγείρει τον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι η καφεΐνη, σύμφωνα με νέες μελέτες αλλά μια σειρά από χημικές ενώσεις που διεγείρουν την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Ο καφές περιέχει επίσης καφεστόλη και καβεόλη που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Πέρα από τα προαναφερθέντα πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι οι κόκκοι του καφέ πριν τους καταναλώσουμε στο καθημερινό μας ρόφημα καβουρδίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους 200ο C, για να επιτευχθεί το άρωμα και το χρώμα που γνωρίζουμε από καρβουνιασμένους σπόρους ...;. (κάρβουνα). Οι 19 ενώσεις από τις χιλιάδες που προκύπτουν από αυτήν την διαδικασία είναι αναγνωρισμένες ως καρκινογόνες σε εργαστηριακά πειράματα. Αυτό είναι απολύτως φυσικό γιατί η τελική ύλη είναι κάρβουνο.

Η κατανάλωση του καφέ μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία σε μητέρες και βρέφη. Παρεμποδίζει επίσης την απορρόφηση των συμπληρωμάτων σιδήρου, προκαλεί βλάβες στη βλεννογόνο των οργάνων του γαστρεντερικού, γαστρίτιδες, κολίτιδες και έλκη.
Ο καφές επηρεάζει επίσης το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας ή αυξάνοντας το άγχος, την ευερεθιστότητα και την αϋπνία.
Από έρευνες όπως αυτή της ελληνικής «Αττική», υπήρξαν συμπεράσματα για αυξημένους φλεγμονώδεις δείκτες από μέτρια έως υψηλή ημερήσια κατανάλωση καφέ, που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, αυτοάνοσες ασθένειες αλλά και τον διαβήτη τύπου 2.
Μαζί λοιπόν με όλα τα παραπάνω η καφεΐνη έχει ενοχοποιηθεί και με την αύξηση της πίεσης του αίματος.
Τέλος ο καφές είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για την υγεία των εμβρύων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθόσον τα όργανα του εμβρύου δεν είναι ολοκληρωμένα και δεν μπορούν να μεταβολίσουν επαρκώς την καφεΐνη. Έρευνα στην Δανία συνδέει την κατανάλωση καφέ στην διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο παιδικής θνησιμότητας.
πηγη. http://reiki.pblogs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture