Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ξύπνα : Ένας οδηγός για να ζήσεις την ζωή σου συνειδητά......!!!

“Μια ζωή που την έζησες κάνοντας επιλογές, είναι μια ζωή συνειδητής δράσης. Μια ζωή που την έζησες αφήνοντας την στην τύχη, είναι μια ζωή ασυνείδητης δημιουργίας” – Neale Donald Walsch



Προσπαθώ να ζω την ζωή μου, όσο το δυνατόν περισσότερο, φέρνοντας στην συνείδηση μου αυτό που αναβλύζει από το ασυνείδητο μου.
Προσπαθώ να καθαρίσω την ομίχλη, από την οποία συχνά παρεκτρεπόμαστε, για να δω που πηγαίνω και να κάνω συνειδητές επιλογές αντί για αυτοματοποιημένες.
Είχες ποτέ την αίσθηση ότι παρασύρεσαι από την ζωή και τίποτα δεν πάει όπως θα ήθελες; Ή το ότι δεν ξέρεις πως έφτασες εδώ που είσαι σήμερα;

 
Το να ζεις συνειδητά είναι να πάρεις τον έλεγχο της ζωής σου, να σκέφτεσαι τις αποφάσεις που παίρνεις αντί να τις παίρνεις χωρίς σκέψη, να έχεις την ζωή που θέλεις αντί να ζεις αυτή που σου έτυχε.
Αν παρασύρεσαι από την ζωή, νιώθεις εκτός ελέγχου ή δεν ξέρεις πως έφτασες εδώ, το να αποφασίσεις να ζήσεις συνειδητά είναι ίσως το μοναδικό πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις.
Ζεις συνειδητά τώρα;
Κάνε στον εαυτό σου αυτές τις ερωτήσεις. Αν δεις ότι απαντάς “ναι” σε πολλές από αυτές, ίσως πρέπει να σκεφτείς να δοκιμάσεις να ζεις πιο συνειδητά.
1. Είσαι σε μια δουλειά που έτυχε, αντί για αυτή που θέλεις;
2. Κάνεις πράγματα που σου λένε να κάνεις, αντί για αυτά που θες να κάνεις;
3. Ξοδεύεις τον χρόνο σου με πολύωρες εργασίες, αντί για όπως θες εσύ να περνάς τις μέρες σου.
4. Εύχεσαι να μπορούσες να περνάς περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα;
5. Βρίσκεις τον αυτό σου με παραπανίσια κιλά, εξαιτίας όλων αυτών που έτρωγες τόσα χρόνια και επειδή δεν ασκείσαι;
6. Βρίσκεις τον εαυτό σου να ζεις με δανεικά, χωρίς να ξέρεις που φεύγουν τα λεφτά σου;
7. Βρίσκεις τον εαυτό σου να ξοδεύει τον χρόνο του κάνοντας πράγματα που δεν είναι σημαντικά, αντί να επικεντρώνεσαι στην ολοκλήρωση πραγμάτων που είναι σημαντικά;
8. Περνάς τις μέρες σου χωρίς να σκέφτεσαι το τι θέλεις από την ζωή και πώς να το αποκτήσεις;
Αν απάντησες “όχι” σε όλες από αυτές, πιθανόν ήδη ζεις συνειδητά και δεν χρειάζεσαι αυτό το άρθρο καθόλου. Όσοι θέλουν να μάθουν να ζουν πιο συνειδητά, ας συνεχίσουν το διάβασμα.
Πώς να ζήσεις την ζωή πιο συνειδητά
Δεν είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις μέσα σε μια νύχτα. Το να ζεις συνειδητά είναιτρόπος ζωής, ικανότητα, τέχνη. Δεν είναι κάτι που το κάνεις μόνο μια φορά, αλλά μια συνήθεια που θα συνεχίσει για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Είναι πολύ απλό: να έχεις επίγνωση και να σκέφτεσαι οτιδήποτε κάνεις. Κάνε συνειδητές επιλογές αντί να κάνεις απερίσκεπτα πράγματα. Αυτό είναι όλο.
Ακούγεται απλό, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσοι λίγοι άνθρωποι το κάνουν. Είναι ακόμα πιο εκπληκτικό το πόσο εύκολο είναι να ζεις την ζωή στον αυτόματο πιλότο και να κάνεις ότι κάνεις πάντα, επειδή έτσι έχεις συνηθίσει. Και είναι πιο εύκολο έτσι, ακόμη και αν οι ζωή σου είναι δυσκολότερη.
Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την ζωή σου, να σπάσεις τις ρουτίνες και να ξεκινήσεις να ζεις την ζωή που θες.
Θέλει προσπάθεια, ενέργεια και συνεχή επαγρύπνηση για να σκεφτείς τις επιλογές σου. Όλες τις επιλογές σου.
Ορίστε μερικά κόλπα που έπιασαν σε εμένα :
1. Κάνε την επισκόπηση της ζωής σου μια τακτική ρουτίνα. Είτε κρατάς ημερολόγιο, είτε κάνεις επισκόπηση κάθε απόγευμα, είτε μια φορά την εβδομάδα είτε κάνεις ένα διάλειμμα στο γραφείο για να το κάνεις, είναι σημαντικό να δίνεις στα πράγματα κάποια σκέψη. Τακτικά.
2. Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, θέσε ή αναθεώρησε τους στόχους σου. Τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου; Τι είναι σημαντικό για εσένα; Πως θέλεις να είναι η ζωή σου; Και πως θα φτάσεις εκεί; Γράψε τα, κράτησε τα κάπου που θα τα βλέπεις συχνά και ανέλαβε δράση.
3. Αναθεώρησε τις σχέσεις σου. Οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στις ζωές μας, αν όχι τα μόνα σημαντικά. Πρέπει να σκεφτείς για αυτές. Περνάς αρκετό χρόνο μαζί τους; Τους δείχνεις την εκτίμηση σου; Υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τις σχέσεις σου; Χρειάζεται να απολογηθείς ή να συγχωρέσεις για κάτι; Μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία; Επίσης, αναθεώρησε και τις σχέσεις σου με άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα οι συνάδελφοι σου.
4. Εξέτασε την επίδραση σου στον κόσμο. Πως αυτό που κάνεις, αυτό που καταναλώνεις και το πώς ζεις, επηρεάζει το περιβάλλον; Πως επηρεάζει τους φτωχούς ανθρώπους στις χώρες του τρίτου κόσμου; Πως επηρεάζει τους φτωχούς και τους αδύναμους; Πως επηρεάζει την κοινωνία στην οποία ζεις; 
Η ζωή σου έχει αντίκτυπο, είτε σκέφτεσαι για αυτά είτε όχι. Το να έχεις συνείδηση για το πώς οι αποφάσεις σου επηρεάζουν τους άλλους είναι σημαντικό.
5. Αναλογίσου το αληθινό κόστος κάθε αγοράς σου. Συχνά αγοράζουμε πράγματα χωρίς να σκεφτόμαστε τι κάνουμε ή πόσο πραγματικά κοστίζουν. Σίγουρα, κάνει 20 €, κανένα πρόβλημα, σωστά; Αλλά αυτά τα 20 € μπορεί να σημαίνουν αρκετές ώρες από την ζωή σου, ώρες που δεν πρόκειται να πάρεις πίσω. Θέλεις αλήθεια να ξοδεύεις χρήματα για ασήμαντες αγορές; Είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις με την ζωή σου; Αξίζει λίγη σκέψη πιστεύω.
6. Αναλογίσου την αληθινή αξία των πραγμάτων στην ζωή σου. Οι ζωές μας είναι γεμάτες πράγματα, στο σπίτι μας, στο γραφείο μας. Και πέρα από το κόστος αγοράς έχουν και φόρο στην ζωή μας. Πρέπει να τακτοποιούνται, να καθαρίζονται, να μετακινούνται, να έρχονται μαζί μας όταν μετακομίζουμε. 
Καταλαμβάνουν χώρο στην ζωή μας. Είναι οπτικό στρες. Αργότερα, θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά, να ταξινομήσουμε τα πράγματα, να βρούμε χρόνο να τα πετάξουμε, να τα ανακυκλώσουμε ή να τα χαρίσουμε. Αν το να έχεις αυτά τα πράγματα δεν αξίζει όλο αυτό, τότε ξεφορτώσου τα.
7. Επανεξέτασε πως ξοδεύεις τον χρόνο σου. Μέχρι να κάνεις έναν έλεγχο και αρχίσεις να τηρείς ένα ημερολόγιο επισκόπησης της ζωής σου, δεν ξέρουμε που ξοδεύουμε τον χρόνο μας. Και αν κάνεις μια επισκόπηση του χρόνου σου, μπορεί να εκπλαγείς πολύ. Και αν ξέρεις πως ξοδεύεις τον χρόνο σου, μπορείς να πάρεις συνειδητές αποφάσεις για το πώς θέλεις να τον ξοδεύεις στο μέλλον.
8. Εξερεύνησε τον εαυτό σου. Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς τι είδους άνθρωπος είσαι. Ποιες είναι οι αξίες σου. Αν ζεις σύμφωνα με αυτές. Πως συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους. Πως συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου. Σκέψου αυτό: τι θέλεις οι άνθρωποι να λένε για σένα μόλις πεθάνεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture