Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Πέντε συμβουλές για βαθύ ύπνο


Παλαιότερα καλό ύπνο έκαναν μόνο αυτοί που είχαν ήσυχη τη συνείδησή τους. Σήμερα ούτε αυτοί. Οι περισσότεροι στριφογυρνάμε κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας και το πρωί ξυπνάμε με το ζόρι, συχνά νιώθοντας κουρασμένοι. 
Όμως ο κακός ή ελλιπής ύπνος ξέρουμε ότι αποδυναμώνει το μυαλό και το σώμα και οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας.


Τι μπορούμε να κάνουμε;

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να κλείνουμε τα μάτια μας και να χανόμαστε στην αγκαλιά του Μορφέα. Ωστόσο υπάρχουν 5 βασικά πράγματα που φαίνεται πως λειτουργούν και κάνουν τον ύπνο μας καλύτερο. Είναι απλά αλλά πολύ αποτελεσματικά.

1. Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο. Η καθαριότητα δεν απομακρύνει μόνο τη σκόνη και τα ακάρεα που προκαλούν αλλεργίες, αλλά δημιουργεί και ψυχική ηρεμία. Το ίδιο επιτυγχάνεται και με την ευταξία των πραγμάτων μέσα σ΄ έναν χώρο.

2. Τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται συχνά – τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.Διάλεξε χρώματα που σου αρέσουν και σε ξεκουράζουν και χρησιμοποίησε στο πλύσιμο απορρυπαντικό με άρωμα που σου δημιουργεί ευφορία.



3. Το μαξιλάρι πρέπει να είναι κατάλληλο. Το δικό σου σε ξεκουράζει; Είναι το σωστό; Μήπως έχει παλιώσει και βουλιάζει πολύ σε κάποια σημεία; Βρες το μαξιλάρι που σου κάνει και θα δεις μεγάλη διαφορά.

4. Η θερμοκρασία μέσα στον χώρο του υπνοδωματίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 18-19 βαθμούς Κελσίου.

5. Για βαθύ ύπνο, θα πρέπει το υπνοδωμάτιο να είναι πολύ καλά αερισμένο και σκοτεινό.

Επίσης μην ξεχνάς:


-Το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι ελαφρύ και να το τρως τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι.

-Να αποφεύγεις αλκοόλ και καφεΐνη το βράδυ.

-Να απομακρύνεις από το προσκεφάλι σου τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές.

-Να απομονώνεσαι από ήχους που μπορούν να ταράξουν την ησυχία σου.

-Να χαλαρώνεις με όμορφες σκέψεις. Εξάλλου στον ύπνο δεν μπορείς να λύσεις ή να διορθώσεις πράγματα. Άφησέ τα λοιπόν για την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture