Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Οι τηλεθεατές θα πληρώσουν το μάρμαρο για την ψηφιακή

πηγη topontiki.gr






«Είστε έτοιμοι για την ψηφιακή εποχή;» ρωτάει συνεχώς η Digea το ήδη καταταλαιπωρημένο τηλεοπτικό κοινό. Όχι, δεν είμαστε, αλλά το παλεύουμε. Μάθαμε ένα κατεβατό από άγνωστες λέξεις για να προετοιμαστούμε. Καταλάβαμε ότι στην Αττική το πανηγύρι (εκτός απροόπτου) θα αρχίσει από τον Ιούνιο, ότι όσοι μέχρι τώρα έβλεπαν τηλεόραση μέσω Αίγινας θα είναι οι πρώτοι που θα μείνουν στο... σκοτάδι αν δεν αλλάξουν τηλεόραση ή δεν πάρουν άμεσα αποκωδικοποιητή, ότι όσοι βλέπουν μέσω Πάρνηθας θα έχουν ακόμη αναλογική εικόνα και ότι όσοι βλέπουν μέσω Υμηττού θα μπερδευτούν για το τι πρέπει να κάνουν. Μάθαμε ότι πρέπει ή να έχουμε τηλεόραση τύπουDVB-T ή να πάρουμε αποκωδικοποιητή για MPEGκαι ότι αν έχουμε γιαMPEG2 (τον οποίο προτίμησε η ψηφιακή της ΕΡΤ) πάλι είμαστε εκτός των σχεδίων σας.
Αλλά το πραγματικό ερώτημα, αγαπητή Digea, είναι αν εσείς είστε έτοιμη. Γιατί ωραία όλα αυτά τα περί τεχνολογίας, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που τελικά δεν την υποστηρίζει η… πολυκατοικία μας; Η συντριπτική πλειονότητα των πολυκατοικιών της Αθήνας που έχουν φτιαχτεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 είναι «εξοπλισμένη» με μη γραμμική μεταφορά σήματος. Κι αυτό σημαίνει ότι οι ένοικοί τους έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μείνουν στην απέξω όσο κι αν στρίψουν τις κεντρικές κεραίες τους και πάρουν τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές. Τι μπορούν να κάνουν; Μόνον να αλλάξουν όλο το «σύστημα» της πολυκατοικίας (καλώδια, κεραίες κ.λπ.), το οποίο θα τους κοστίσει ο κούκος αηδόνι… Λοιπόν; Είστε έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, αγαπητή Digea;
ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Κανείς δεν ήταν (και δεν είναι) προετοιμασμένος για το πέρασμα της μικρής οθόνης στην ψηφιακή εποχή. Απόδειξη αποτελεί το αλαλούμ που επικρατεί στην αγορά σχετικά με το πώς οφείλει ο καθένας μας να εξοπλίσει το σπίτι του ώστε να μπορεί να βλέπει και τους ιδιωτικούς σταθμούς και τη δημόσια τηλεόραση ψηφιακά.
Αυτά τα θέματα έπρεπε να είναι... λυμένα προ πολλού από τις αρμόδιες Αρχές που θα όριζαν (και) τις τεχνικές προδιαγραφές της ψηφιακής μετάβασης. Ωστόσο, επειδή για ακόμη μια φορά στη χώρα μας δεν έγινε το αυτονόητο, ο καθένας (ΕΡΤ και ιδιωτικοί σταθμοί) τράβηξε τον δικό του δρόμο. Και το τίμημα το πληρώνει και πάλι ο τηλεθεατής.
Έτσι, τα καταστήματα που πουλάνε τηλεοράσεις, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα, «σπρώχνουν» εκείνες που έχουν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή MPEG2 (αυτόν που έχει επιλέξει η ΕΡΤ για τα ψηφιακά της), ώστε να τις ξεφορτωθούν όλες, σύμφωνα με όσα λέγονται στην πιάτσα.
Ωστόσο, το θέμα είναι ότι η Digea έχει επιλέξει να εκπέμπει ψηφιακά με πρωτόκολλο μετάδοσης MPEG4 και κάπως έτσι αρχίζουν τα ζόρια.
Ελλείψει... ψηφιακής συμβατότητας το κόστος (και δεν είναι καθόλου μικρό) μεταφέρεται στον καταναλωτή, αφού αν θέλει να τα βλέπει όλα ψηφιακά πρέπει να «σκάσει» περισσότερα από 150 ευρώ για χωριστούς αποκωδικοποιητές και για τα υπόλοιπα... δέοντα.
Από την Αναλογική στην ψηφιακή και από εκεί στο μαύρο
Η «χρυσή τομή» πρέπει να βρεθεί μεταξύ της Digea (Mega, ΑΝΤ1, StarAlter, ΣΚΑΪ, Alpha και Μακεδονία TV) και της ΕΡΤ σε σχέση με τα συστήματα αποκωδικοποίησης (MPEG4 ΚΑΙ MPEG2 αντίστοιχα) που έχουν επιλέξει για τις ψηφιακές τους μεταδόσεις. Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, κάποια ημέρα – και δεν είναι και πολύ μακριά – άλλοι θα παρακολουθούν ψηφιακή τηλεόραση, άλλοιαναλογική και άλλοι ενδέχεται να βλέπουν μόνο... μαύρο.
Και αυτό γιατί στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε η Digea, θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση στην Αττική. Ωστόσο, «μαύρο» θα πέσει στανότια προάστια, από Γλυφάδα μέχρι Σούνιο, αφού θα διακοπεί η μετάδοση αναλογικού σήματος από την Αίγινα. Αντίθετα, από τον Υμηττό(καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, τη νοτιοδυτική Εύβοια και τις Κυκλάδες) το ψηφιακό σήμα θα «παίζει» μαζί με το αναλογικό.
Εξάλλου, στην Αττική ξεκίνησε να εκπέμπει δοκιμαστικά με ψηφιακό σήμααπό τη συχνότητα 65 στα UHF και σε MPEG2 ο Blue Sky. Ο τηλεοπτικός σταθμός πρέπει να σημειωθεί ότι μετέχει στην Digital Union, τον φορέα που έχουν συστήσει για τις ψηφιακές μεταδόσεις τους οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
πηγη topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture