Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τα πάντα για την εκτροφή σαλιγκαριών



ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκτρέφεται το είδος Ηelix Αspersa. Πρόκειται για σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Η χονδρική του τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. 



Τα εκτροφεία είναι μια αποδοτική επένδυση, λένε νέοι που τόλμησαν
Η 28χρονη Παναγιώτα Βλάχου από την Πουλίτσα Κορινθίας έχει 
σπουδάσει Ιταλική Φιλολογία, αλλά  προτίμησε να συνδέσει το μέλλον της 
με την εκτροφή σαλιγκαριών
«Πρόπερσι τον χειμώνα, μου τηλεφώνησε η αδελφή μου που βρισκόταν στην Ελβετία και μου είπε ότι είχε φάει οκτώ σαλιγκάρια και τα είχε πληρώσει 37 ευρώ. Αυτομάτως σκέφτηκα ότι έξω από την πόρτα μου υπήρχαν εκατοντάδες σαλιγκάρια. Ήξερα ότι ήταν νόστιμα, όχι όμως τόσο ακριβά. Το συζήτησα με τον πατέρα μου και από την επόμενη στιγμή άρχισα να καταστρώνω τα σχέδιά μου».
Η 28χρονη Παναγιώτα Βλάχου όταν πήρε το πτυχίο της στην Ιταλική Φιλολογία, πριν από τρία χρόνια, δεν μπορούσε- όπως λέει- να φανταστεί τον εαυτό της δημόσιο υπάλληλο. «Εδώ στο χωριό μου, την Πουλίτσα Κορινθίας, οι επιλογές είναι λίγες, αλλά όταν διαπίστωσα έπειτα από μια μικρή έρευνα ότι θα μπορούσα να γίνω εκτός από εκτροφέας σαλιγκαριών και επιχειρηματίας, είπα ότι μπορώ να δοκιμάσω», λέει. Λίγες ημέρες αργότερα, «οικογενειακώς ξεκινήσαμε για την Ιταλία- εδώ με βοήθησε το πτυχίο- και επισκεφτήκαμε το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας στο Κεράσκο. Το πρώτο ταξίδι ήταν εκπαιδευτικό και άρχισα να ενημερώνομαι».

Η νεαρή πτυχιούχος φιλόλογος και πλέον επαγγελματίας εκτροφέας σαλιγκαριών διαπίστωσε στη συνέχεια ότι το να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν πρόκειται για τομείς που αναπτύσσονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών παίρνουν τη θέση καπνοκαλλιεργειών και εξαπλώνονται από την Κόρινθο στη Λάρισα, τη Φθιώτιδα, το Κιλκίς. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται, ενώ η τιμή τους καθορίζεται από το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των εστιατόρων του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και του Τορίνου.

«Τα δέκα χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται για μια επένδυση εκτροφής σαλιγκαριών σε τρία στρέμματα μπορεί να μη φαίνονται αρκετά χρήματα, αλλά εγώ δεν τα είχα», λέει η κ. Βλάχου. «Απευθύνθηκα στον ΟΑΕΔ - ήμουν 26 χρονών και έκανα αίτηση για χρηματοδότηση μέσω των ειδικών προγραμμάτων, αλλά απορρίφθηκε. Η τύχη όμως ήταν με το μέρος μου και έπειτα από πολλά ξενύχτια στο Διαδίκτυο και μαζεύοντας πληροφορίες, εκτός από παραγωγός έγινα και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, αφού οι Ιταλοί ξέρουν ότι το κλίμα στη χώρα μας βοηθάει στην ανάπτυξη των σαλιγκαριών και μέχρι σήμερα με έχουν επισκεφτεί 300 υποψήφιοι παραγωγοί για να πάρουν πληροφορίες».

Για να γίνει ένα εκτροφείο, λέει η 28χρονη επιχειρηματίας, χρειάζονται «δίχτυα εσωτερικής περίφραξης, οι σπόροι που είναι μαρούλι, ηλίανθος, κοκκινογούλι, ιταλικό τριφύλλι- από αυτά τα φυτά τρέφονται τα σαλιγκάρια- οι μάνες αναπαραγωγής, καλή ανάλυση του εδάφους. Από τον δεύτερο χρόνο και μετά, το μόνο που πληρώνει ο παραγωγός είναι... τους σπόρους», καταλήγει. Το κύριο μέλημα του παραγωγού είναι το «δρόσισμα» των σαλιγκαριών: θα πρέπει καθημερινά να ποτίζει το εκτροφείο για 10 λεπτά της ώρας. «Τρία στρέμματα εκτροφής σαλιγκαριών μπορεί κάποιος να τα έχει και ως ημιαπασχόληση», προσθέτει η κ. Βλάχου, «ενώ ένα εκτροφείο πέντε στρεμμάτων, ο ιδιοκτήτης μόνος του μπορεί να το φροντίσει, αρκεί να προσέχει αν το φαγητό είναι αρκετό και αν υπάρχει κάποια ζημιά στα δίχτυα της περίφραξης».

Πλούσια σε απόδοση
Κάθε στρέμμα δίνει 1.000 με 1.200 κιλά σαλιγκαριών τον χρόνο και η σημερινή τιμή στο χωράφι είναι 3,70 ευρώ το κιλό. Η σημερινή παραγωγή διεθνώς καλύπτει μόλις το 10% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ εκτός από την Κρήτη και τη Μάλτα, απαγορεύεται η συλλογή και η εμπορία σαλιγκαριών από την ύπαιθρο.

Τα οικονομικά δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι πρόκειται για μια δυναμική παραγωγή με εξασφαλισμένη διάθεση των προϊόντων ήταν αρκετά για την 25χρονη Γεωργία Γκούμα από τον Άγιο Σεραφείμ της Φθιώτιδας, ώστε μαζί με τον άνδρα της να αφήσουν την Αθήνα και να αποφασίσουν να κάνουν εκτροφείο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Ξεκινήσαμε με όρεξη», λέει η πρώην εποχική υπάλληλος ξενοδοχείου. «Θέλαμε να ασχοληθούμε με τη νέα γεωργία, βάλαμε στόχους λίγο πιο πάνω από εμάς, δεν πέσαμε σε λαβύρινθο. Είμαστε καλά και στο τέλος του μήνα το εκτροφείο μας θα είναι έτοιμο», καταλήγει.

Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι πλέον ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο και προβλέπεται επιδότηση ανάλογα με το ύψος της κάθε επένδυσης.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ
καθορίζεται από το «χρηματιστήριο» των εστιατόρων του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και του Τορίνου

Θρεπτική τροφή με λίγες θερμίδες

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκτρέφεται το είδος Ηelix Αspersa. Πρόκειται για σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Η χονδρική του τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Τα σαλιγκάρια γεννούν αυγά. Αν σπάσει το κέλυφός τους, έχουν την ικανότητα να το επανασχηματίζουν. Αποτελούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια ήπια μαγειρεμένων σαλιγκαριών δίνουν 90 θερμίδες και περιέχουν μόνο 1,4 γραμμάρια λιπαρά. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, έχουν περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, κάλιο και μαγνήσιο. Βεβαίως, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος τα λιπαρά και οι θερμίδες αυξάνονται.


«Όταν τελείωσε ο καπνός, κάπως έπρεπε να ζήσουμε»

Ο 33ΧΡΟΝΟΣ Γιώργος Ναλμπάντης που θεωρείται από τους «παλιούς» σαλιγκαράδες, διατηρεί τα τελευταία χρόνια εκτροφείο στο Πολύπετρο Κιλκίς. Όπως λέει στα «ΝΕΑ», η αρχή έγινε από την έκθεση Αgrotica στη Βουλγαρία, όταν ο πατέρας του ενημερώθηκε πρώτη φορά για την καλλιέργεια των σαλιγκαριών. «Ήμασταν καπνοπαραγωγοί και η καλλιέργεια καπνού ουσιαστικά έχει τελειώσει. Θα έπρεπε κάτι να κάνουμε για να ζήσουμε. Με λίγα ιταλικά, με λίγα αγγλικά, καταφέραμε πριν από τρία χρόνια να συνεννοηθούμε με το Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και φτιάξαμε τη δική μας μονάδα σε μια περιοχή που αν δεν υπάρχει επιδότηση, δύσκολα αποφασίζει κάποιος να κάνει κάτι», καταλήγει.






Από τα ΝΕΑ


Όποιος έχει σκοπό να εγκαταστήσει ένα εκτροφείο σαλιγκαριών πρέπει να γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει το περιβάλλον, το κλίμα, το έδαφος και το υψόμετρο σε ό,τι αφορά στο είδος με το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί. Σε όλο τον κόσμο, τα είδη του σαλιγκαριού (γένος Helix) είναι περίπου 4.000. Πάρα πολλά από αυτά είναι εγκλιματισμένα στη χώρα μας και αρκετά μπορούν να χαρακτηριστούν εδώδιμα.
Είναι περιζήτητο και καλοπληρωμένο σε όλες σχεδόν τις αγορές ενώ έχει πολύ νόστιμο κρέας και αποζημιώνει όποιον το δοκιμάζει.Για να δημιουργήσουμε ένα εκτροφείο 100 κιλών, απαιτούνται 200 τετραγωνικά μέτρα περίπου ασβεστώδους εδάφους. Η σκιά βοηθάει για μια ομαλή παραγωγή, ενώ το μεταλλικό πυκνοπλεγμένο συρματόπλεγμα κρίνεται αναγκαίο. Δεν χρειαζόμαστε ειδικό εργατικό προσωπικό, αφού απλές δουλειές, όπως το τάϊσμα, μπορούν να γίνουν από τον καθένα. Το κόστος συντήρησης θεωρείται χαμηλό, αφού για τροφή χρησιμοποιούμε ποώδη φυτά ή φυτικό υλικό που μπορούμε να προμηθευτούμε πολύ εύκολα, όπως λάχανο και κληματόφυλλα.Το σαλιγκάρι αγαπάει την υγρασία της ατμόσφαιρας και αποφεύγει την υγρασία του εδάφους, γι’ αυτό πρέπει να φροντιζομε για των δροσισμό τον σαλιγκαριών και να διευκολύνεται η εκροή νερών. Το ασβεστώδες έδαφος είναι απαραίτητο, διότι σ’ αυτό ανατρέχει για να κατασκευάσει και να επιδιορθώσει το κέλυφος αλλά και να παράγει το περίβλημα των αυγών. Η αποστείρωση του εδάφους είναι σημαντική και κρίνεται αναγκαία αφού η παρασιτική χλωρίδα αποτελεί κίνδυνο για την επιβίωση του σαλιγκαριού. Όσον αφορά στη θρεπτική αξία του, αξίζει να σημειωθεί η μηδαμινή ποσότητα λίπους που υπάρχει και η παρουσία αμινοξέων που περιέχει. Για ένα γεύμα στο σπίτι τα σαλιγκάρια πρέπει να τεθούν σε νηστεία, αυτό όμως δεν ισχύει για τα σφραγισμένα, αφού αυτά έχουν απομακρύνει κάθε υπόλειμμα τροφής από το πεπτικό τους σύστημα.

Η νηστεία μπορεί να κρατήσει 4 έως 7 μέρες. Η αποβολή σάλιου και βλέννας από το σώμα γίνεται όταν πλένονται επανειλημμένα με άφθονο νερό που περιέχει αλάτι και ξύδι. Τρώγονται ως ψητά ή και βραστά. Σε γαλλικές συνταγές όπως η Gagarauolat όπου τα σαλιγκάρια βράζονται και ρίχνονται σε σάλτσα από καρύδια, η νοστιμιά είναι απερίγραπτη.
Οι τιμές εξαρτώνται από το είδος και ξεκινάνε από 3,5 ευρώ το κιλό περίπου κατευθείαν από την εκτροφή. Στο εμπόριο μπορούμε να το βρούμε και σε κονσέρβα.

Συνθήκες εκτροφής
Η τροφή των σαλιγκαριών πρέπει να είναι άφθονη αλλά και αρεστή, ενώ για το θέμα της περίφραξης υπάρχουν πολλές λύσεις όπως το μεταλλικό δίχτυ. Το φαγητό και ο ύπνος γίνονται σε δύο διαφορετικούς τόπους. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας στη σκιά, γιατί οι ακτίνες του ήλιου επιταχύνουν πολύ την επιφανειακή εξάτμιση του σώματός του.

Η χειμερία νάρκη του σαλιγκαριού διαρκεί σχεδόν έξι μήνες, από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο. Η αφύπνιση τον Απρίλιο οδηγεί το σαλιγκάρι στην απελπισμένη αναζήτηση τροφής αφού το χειμερινό αδυνάτισμα ήταν σημαντικό.
Πρέπει να προβλέψουμε το χώρο αναπαραγωγής για την απόθεση των αυγών, η επώαση διαρκεί 15-25 μέρες σε θερμαινόμενους χώρους που ευνοούν τη γέννηση των μικρών, το χώρο ανάπτυξης των νεογνών, το χώρο ανάπτυξης των μικρών σε στυλ θερμοκηπίου και τέλος το χώρο πάχυνσης των ενηλίκων σε 9-11 μήνες. Χωρίς θερμαινόμενες εγκαταστάσεις η ανάπτυξη πραγματοποιείται σε 13 με 18 μήνες.

Γενικά
Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα υψηλής αξίας προϊόν διατροφής, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.
Τα τελευταία χρόνια εκτιμάται όλο και περισσότερο η γαστρονομική και θρεπτική αξία του σαλιγκαριού. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις τα σαλιγκάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και για την παρασκευή καλλυντικών.
Ήδη, από την αρχαιότητα υπάρχουν μαρτυρίες για τη χρήση παρασκευασμάτων με βάση τα σαλιγκάρια.
Τα φυσικά αποθέματα των εδώδιμων σαλιγκαριών έχουν μειωθεί εξαιτίας της εντατικής συλλογής τους και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος (αποψίλωση των δασών, εντατικοποίηση της αγροτικής καλλιέργειας, πυρκαγιές κ.α. ).
Αυτό αναπόφευκτα οδήγησε στην ίδρυση και ενίσχυση της εκτροφής σαλιγκαριών σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως η Γαλλία.
Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι ένας κλάδος ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Η αυξημένη συζήτηση σαλιγκαριών στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εξασφαλισμένη πώληση των παραγόμενων σαλιγκαριών σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.
Όλα τα παραπάνω δεδομένα κάνουν φανερή την ανάγκη για τη δημιουργία μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών που θα βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τη διακίνηση των σαλιγκαριών στις αγορές ενώ παράλληλα θα προστατέψει από τον αφανισμό τους φυσικούς πληθυσμούς των σαλιγκαριών.
Η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών απαιτεί γνώσεις αναφορικά με τον
βιολογικό κύκλο και την φυσιολογία των σαλιγκαριών ενώ η εγκατάσταση του
εκτροφείου γίνεται με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές
Εκτροφή σαλιγκαριών
Ο τύπος εκτροφής που εφαρμόζουμε είναι αυτός της μικτής εκτροφής που είναι ο πιο αποδοτικός και επιτυχημένος και διακρίνεται σε δύο βασικά στάδια:
της αναπαραγωγής που γίνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις της πάχυνσης που γίνεται σε εξωτερικά διαμορφωμένα πάρκα
Η αναπαραγωγη γίνεται μέσα σε κτήριο με ελεγχόμενες συνθήκες. Μέσα στο κτήριο γίνεται
η παραγωγή γόνου των σαλιγκαριών.
Η πάχυνση των σαλιγκαριών γίνεται σε εξωτερικά καλυμμένα πάρκα με χορήγηση σιτηρεσίου
και σύστημα διατήρησης της απαιτούμενης υγρασίας για την αύξηση των σαλιγκαριών.
H θρέψη των σαλιγκαριών γίνεται με τεχνητό σιτηρέσιο ειδικής σύστασης.
Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αύξηση των σαλιγκαριών από την στιγμή που θα τοποθετηθούν τα νεαρά σαλιγκάρια (γόνος) στα εξωτερικά πάρκα μέχρι να φτάσουν σε εμπορεύσιμο μέγεθος, διαρκεί τέσσερις μήνες.
Η αποδοτικότητα μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών υπολογίζεται ανά στρέμμα εξωτερικής καλυμμένης έκτασης και ανέρχεται στους 2 με 5 τόνους το στρέμμα για κάθε παραγωγική περίοδο 4 μηνών.
Το Helix aspersa όπως και τα περισσότερα χερσαία σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτο ζώο που απαιτεί τη συμβολή και δεύτερου ατόμου για την αναπαραγωγή του γι αυτό χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκές ερμαφρόδιτο σαλιγκάρι. Κατά το ζευγάρωμα γίνεται αμοιβαία ανταλλαγή σπερματοζωαρίων ή μονομερής μεταφορά προς το άλλο σαλιγκάρι. Παρόλο που υπάρχει
και η ικανότητα αυτογονιμοποίησης, η περίπτωση αυτή θεωρείται απίθανη ή τουλάχιστονεξαιρετικά σπάνια για το σαλιγκάρι αυτό, αλλά και για την οικογένεια Helicidae.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στην πρωτανδρική ωρίμανση του γεννητικού συστήματος του σαλιγκαριού
(τα σπερματοζωάρια ωριμάζουν πιο νωρίς από ότι τα ωάρια), όσο και σε ανατομικούς φραγμούς.
Το Helix aspersa αποθέτει από 80 έως 200 αβγά ανά ωαπόθεση τα οποία σχηματίζουν μια μάζα που περιβάλλεται από βλέννα, ώστε να αποφευχθεί ο διασκορπισμός τους κατά την ωαπόθεση και η αφυδάτωσή τους μέσα στο χώμα. Τα σαλιγκάρια προτιμούν υγρά εδάφη πλούσια σε ασβέστιο όπου σκάβουν σε μέγιστο βάθος 6 cm σχηματίζοντας μια «φωλιά» την οποία και καλύπτουν με χώμα με τη βοήθεια του ποδιού τους μετά το τέλος της απόθεσης.
Η απόθεση των αβγών γίνεται συνήθως 9- 13 ημέρες μετά το ζευγάρωμα των σαλιγκαριών και διαρκεί κατά μέσο όρο 9 ώρες. Η επώαση των αβγών των σαλιγκαριών εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 14- 16 ημέρες
Στρεμματική απόδοση
Η παραγωγικότητα μιας μικτής μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών υπολογίζεται ανά στρέμμα εξωτερικής καλυμμένης έκτασης.
Η αναπαραγωγική επιτυχία και η φόρτιση των εξωτερικών πάρκων με νεαρά ζώα καθώς και η στρεμματική απόδοση αναλύονται στο παρακάτω πίνακα
Aριθμός σαλιγκαριών (γεννητόρων) στην έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής
6.500
Απώλειες σαλιγκαριών
15%
Aριθμός σαλιγκαριών που ωαποθέτουν
5.525
Aριθμός αυγών ανά σαλιγκάρι
120
Συνολικός αριθμός αυγών
663.000
Εκκολαπτική επιτυχία
65%
Aριθμός νεαρών σαλιγκαριών (Γόνος)
450.000
Θνησιμότητα στην πάχυνση
10%
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Tελικός αριθμός σαλιγκαριών
387 000
ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ (ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ)
Aριθμός ατόμων
379.260
Mέσο βάρος (gr)/σαλιγκάρι
13
Συνολικό βάρος (Kgr)
4930
ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ (για την επόμενη χρονιά)
Aριθμός σαλιγκαριών
7.740 

Από τη ΓΑΙΑ 

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ! Ευκαιρίες διάθεσης και επιδοτήσεων για ίδρυση μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών


Αξιόλογη δυνατότητα  επιδότησης  νέας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών  μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και των Σχεδίων Βελτίωσης.
Τα ποσοστά επιδότησης ανάλογα με την περιοχή και το πρόγραμμα που θα ενταχθείτε φτάνουν ως το 60% της επένδυσης.

Μεταξύ των άλλων επιδοτούνται:

•Αγορά οικοπέδου (ως 10% της συνολικής επένδυσης)
•Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου - Χωματουργικές εργασίες
•Περίφραξη της μονάδας εκτροφής και περίφραξη του χωραφιού
•Κτιριακές εγκαταστάσεις - Αποθηκευτικοί χώροι
•Εξοπλισμός σαλιγκαροτροφείου (δίχτυα, πάσσαλοι, γάντζοι,  εξοπλισμός άρδευσης, κλουβιά συλλογής, φίλτρα νερού, ανεμιστήρες, διαλογητήρια κτλ.)
•Μηχανολογικός εξοπλισμός (μικρό τρακτέρ, φρεζάκι, χλοοκοπτικό, γεννήτρια, φωτισμός κτλ.)
•Γεώτρηση
•Αποστραγγιστικά έργα
•Συστήματα αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης
•Μεταφορικά μέσα διακίνησης υλικών εντός της μονάδας
•Δαπάνες τεχνογνωσίας για την εγκατάσταση της μονάδας
•Αμοιβή συμβούλων και οικοδομική άδεια
Διάθεση των σαλιγκαριών προς πώληση σε εξασφαλισμένη αγορά του εξωτερικού μέσω σύμβασης ανάμεσα στον εκτροφέα και  την εταιρεία που αναλαμβάνει την αγορά με προσυμφωνημένη τιμή!
Τα στελέχη της ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αναλαμβάνουν την ενημέρωση και καθοδήγηση των υποψηφίων επενδυτών  της  Κ. Μακεδονίας για επιδοτούμενα προγράμματα που αφορούν βιώσιμη εκμετάλλευση 5 στρεμμάτων  εκτροφής σαλιγκαριών και άνω.
Επισκέψιμη μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών βρίσκεται σε περιοχή του Κιλκίς. Αξίζει να την επισκεφτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.
Ημερίδες ενημέρωσης για την εκτροφή σαλιγκαριών θα γίνουν στις Σέρρες 18-3-2010 , ώρα 10.00  πμ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκώνα  και στον Δήμο Πύδνας του  ν. Πιερίας στις 20-3-2010 , ώρα 6.00 μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα εξειδικευμένα στελέχη της ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Από το Γεωτεχνική Ανάπτυξης

Επιδότηση

Επιχορήγηση μέχρι και 40% μπορούν να έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές που θέλουν να κάνουν εκτροφείο Σαλιγκαριού .
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συντάξουν μελέτη, και να υποβάλλουν τον φάκελο στην έδρα της Περιφέρειας της περιοχής.


ΕΚΤΡΟΦΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ
 
Η εταιρία μας διαθέτει την τεχνογνωσία και εκτρέφει με επιτυχία το εδώδιμο σαλιγκάρι Helix aspersa  που είναι γνωστό με τα κοινά όνοματα Petit-gris (στα γαλλικά) ή Κρητικός Κοχλιός .  
Ο τύπος εκτροφής που εφαρμόζουμε είναι αυτός της μικτής εκτροφής που είναι ο πιο αποδοτικός και επιτυχημένος και διακρίνεται σε δύο βασικά στάδια:
  1. της αναπαραγωγής που γίνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις
  2. της πάχυνσης που γίνεται σε εξωτερικά διαμορφωμένα πάρκα
Η αναπαραγωγή γίνεται μέσα σε κτήριο με ελεγχόμενες συνθήκες. Μέσα στο κτήριο γίνεται η παραγωγή γόνου των σαλιγκαριών.
Η πάχυνση των σαλιγκαριών γίνεται σε εξωτερικά καλυμμένα πάρκα με χορήγηση σιτηρεσίου και σύστημα διατήρησης της απαιτούμενης υγρασίας για την αύξηση των σαλιγκαριών.
H θρέψη των σαλιγκαριών γίνεται με τεχνητό σιτηρέσιο ειδικής σύστασης.
Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αύξηση των σαλιγκαριών από την στιγμή που θα τοποθετηθούν τα νεαρά σαλιγκάρια (γόνος) στα εξωτερικά πάρκα μέχρι να φτάσουν σε εμπορεύσιμο μέγεθος, διαρκεί τέσσερις μήνες.
Η παραγωγικότητα μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών υπολογίζεται ανά στρέμμα εξωτερικής καλυμμένης έκτασης και ανέρχεται στους 2 με 5 τόνους το στρέμμα για κάθε παραγωγική περίοδο 4 μηνών.
  Αναπαραγωγή Το Helix aspersa  όπως και τα περισσότερα χερσαία σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτο ζώο που απαιτεί τη συμβολή και δεύτερου ατόμου για την αναπαραγωγή του γι αυτό χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκές ερμαφρόδιτο σαλιγκάρι. Κατά το ζευγάρωμα γίνεται αμοιβαία ανταλλαγή σπερματοζωαρίων ή μονομερής μεταφορά προς το άλλο σαλιγκάρι. Παρόλο που υπάρχει και η ικανότητα αυτογονιμοποίησης, η περίπτωση αυτή θεωρείται απίθανη ή τουλάχιστον εξαιρετικά σπάνια για το σαλιγκάρι αυτό, αλλά και για την οικογένεια Helicidae. Το γεγονός αυτό αποδίδεται τόσο στην πρωτανδρική ωρίμανση του γεννητικού συστήματος του σαλιγκαριού (τα σπερματοζωάρια ωριμάζουν πιο νωρίς από ότι τα ωάρια), όσο και σε ανατομικούς φραγμούς. Το Helix aspersa αποθέτει από 80 έως 200 αβγά ανά ωαπόθεση τα οποία σχηματίζουν μια μάζα που περιβάλλεται από βλέννα, ώστε να αποφευχθεί ο διασκορπισμός τους κατά την ωαπόθεση και η  αφυδάτωσή τους μέσα στο χώμα. Τα σαλιγκάρια προτιμούν υγρά εδάφη πλούσια σε ασβέστιο όπου σκάβουν σε μέγιστο βάθος 6 cm σχηματίζοντας μια «φωλιά» την οποία και καλύπτουν με χώμα με τη βοήθεια του ποδιού τους μετά το τέλος της απόθεσης. Η απόθεση των αβγών γίνεται συνήθως 9- 13 ημέρες μετά το ζευγάρωμα των σαλιγκαριών και διαρκεί κατά μέσο όρο 9 ώρες. Η επώαση των αβγών των σαλιγκαριών εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 14- 16 ημέρες.

Στρεμματική Απόδοση Στρεμματική απόδοση
Η παραγωγικότητα μιας μικτής μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών υπολογίζεται ανά στρέμμα εξωτερικής καλυμμένης έκτασης.
Η αναπαραγωγική επιτυχία και η φόρτιση των εξωτερικών πάρκων με νεαρά ζώα καθώς και η στρεμματική απόδοση αναλύονται στο παρακάτω πίνακα:








Aριθμός σαλιγκαριών (γεννητόρων) στην έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής
 
Απώλειες σαλιγκαριών
 
6.500
 
15%
Aριθμός σαλιγκαριών που ωαποθέτουν 5.525
Aριθμός αυγών ανά σαλιγκάρι 120
Συνολικός αριθμός αυγών
Εκκολαπτική επιτυχία
663.000
65%
Aριθμός νεαρών σαλιγκαριών (Γόνος)
 
Θνησιμότητα στην πάχυνση
450.000
 
10%
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
 
Tελικός αριθμός σαλιγκαριών 387 000
ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ (ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΑ)
Aριθμός ατόμων
Mέσο βάρος (gr)/σαλιγκάρι
Συνολικό βάρος (Kgr)
 
379.260
13
4930
ΓΕΝΝΗΤΟΡΕΣ (για την επόμενη χρονιά)
Aριθμός σαλιγκαριών
 
 7.740



Πηγή








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture