Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Από πότε το αδυνάτισμα έγινε δύσκολο;

Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, Ιατρός Αντιγήρανσης & Προαγωγής Υγείας 
Αν ψάχνετε ένα σίγουρο τρόπο για να αυξάνετε συνεχώς το βάρος σας ακολουθήστε τη μείωση θερμίδων και λιπαρών που παντού σας συμβουλεύουν με βάση τις επίσημες διατροφικές οδηγίες. Οι γνωστές συμβατικές δίαιτες όχι μόνο έχουν αστεία αποτελεσματικότητα (5%), αλλά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις ορμόνες και συνολικά για την υγεία σας.........



Όλοι εκείνοι που έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος είναι ορμονικά εγκλωβισμένοι και δεν πρόκειται ποτέ να δραπετεύσουν όσο θα μένουν θύματα ξεπερασμένης καθοδήγησης.

Οι Έλληνες βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις κατάταξης των πιο παχύσαρκων λαών της Ευρώπης. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες άνδρες είναι πιο παχύσαρκοι από τους Αμερικανούς ενώ 23-33% των παιδιών μας είναι παχύσαρκα, έναντι 10% παγκοσμίως.

Ελληνόπουλο με έναν παχύσαρκο γονέα έχει 40% πιθανότητα να γίνει κι αυτό παχύσαρκο, ενώ και με τους δύο γονείς παχύσαρκους η πιθανότητα αυξάνεται στο 80%. Πάνω από τους μισούς Έλληνες άνδρες είναι υπέρβαροι, ενώ 20-33% είναι παχύσαρκοι, ιδίως μετά τα 45 τους. Στις γυναίκες, πάνω από το 1/3 είναι υπέρβαρες μετά τα 35, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας διπλασιάζεται μετά τα 45 και ξεπερνά το 50% στην ομάδα 65 έως 74 ετών.

Ο φταίχτης που έφερε την επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη δεν είναι άλλος από τις επίσημες διατροφικές οδηγίες που τόσα χρόνια ακούτε γύρω σας. Από το 1980 και μετά οι άνθρωποι ακολουθούν τους «ειδικούς», οπότε τρώνε σχετικά λίγη πρωτεϊνη, όλο και λιγότερα λιπαρά και σαφώς περισσότερους υδατάνθρακες επειδή αυτοί υποτίθεται ότι είναι «καλή πηγή ενέργειας».

Το αποτέλεσμα; Οι παχύσαρκοι να γίνονται όλο και περισσότεροι (250% αύξηση!). Στην αρχή χάνουν λίγο σωματικό λίπος αλλά και πολλούς μυς και οστά. Κατόπιν ανακτούν γρήγορα όλο το χαμένο βάρος –και με το παραπάνω- σε λίπος, καταλήγοντας σε μεγαλύτερη παχυσαρκία, πλαδαρότητα και χειρότερη υγεία. Και όλα αυτά με στερήσεις και αυξημένο στρες, εκνευριστικές μετρήσεις και χρόνια κόπωση. Υπάρχει γι’ αυτό υπερέχουσα οδός και είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή.

Ουσιαστικά η παχυσαρκία είναι μια προ-διαβητική κατάσταση και κάτι σαν μια αιτία που ζητάει αρρώστιες. Για κάθε ένα διαβητικό υπάρχουν τέσσερις προδιαβητικοί –συνήθως παχύσαρκοι- στον προθάλαμο που περιμένουν. Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ούτε παχύσαρκος ούτε προδιαβητικός, κερδίζει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής τρώγοντας ορμονικά έξυπνα, ενώ χάνει τη ζωή του τρώγοντας σύμφωνα με τις συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις. Και αυτό επειδή ό,τι τρώμε διαμορφώνει το ορμονικό περιβάλλον μέσα μας για τις επόμενες 5-6 ώρες αλλά και το πως και πόσο θα ζήσουμε τελικά.

Για να βάλουμε ζωή στα χρόνια μας και χρόνια στη ζωή μας χρειάζεται να τρώμε ορμονικά έξυπνα, αλλιώς ό,τι χειρουργική θεραπεία ή φάρμακα κι αν χρησιμοποιήσουμε είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο.

πηγή  skai gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture