Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Διαστάσεις «κινήματος» παίρνουν τα γκράφιτι από πλεκτό



             





Διαστάσεις «κινήματος» έχει πάρει το πλέξιμο τα τελευταία χρόνια. Ομάδες από διάφορες χώρες, το χρησιμοποιούν όχι σαν χόμπι αλλά σαν έναν διαφορετικό τρόπο έκφρασης μέσα στην πόλη. Μια ομάδα από την Γερμανία προσπαθεί να μοιραστεί αυτήν την καινούργια αστική τέχνη, εκθέτοντας τα έργα της και στο εξωτερικό.

Η Αμερικανίδα Magda Sayeg θεωρείται η δημιουργός του κινήματος του πλεξίματος καθώς είναι αυτή που μετέφερε αυτό το χόμπι στον δρόμο, το 2005. Στη Γερμανία, η 50χρονη δασκάλα καλλιτεχνικών Ute Lennartz-Lembeck καταπιάστηκε με το πλέξιμο, όταν ανακάλυψε έργα από πλεκτό σε μια επίσκεψή της στο Βερολίνο, και στη συνέχεια ίδρυσε τη γερμανική ομάδα Β-Arbeiten, που δημιουργεί γκράφιτι από πλεκτό.
Με όπλο τις βελόνες τους, τα μέλη της ομάδας στολίζουν με τις πλεκτές δημιουργίες τους πινακίδες, δέντρα, αγάλματα, ποδήλατα και όποιες άλλες επιφάνειες εντοπίσουν μέσα στην πόλη. Στόχος τους, σύμφωνα με την Lennartz-Lembeck, είναι να ξαναδώσουν σημασία σε λέξεις που αντιπροσωπεύουν αξίες, «με τις οποίες είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, αλλά έχουν χάσει το νόημά τους». Στολίζουν, λοιπόν, τους δρόμους της πόλεις με λέξεις από πλεκτό όπως Mut (θάρρος), Idee (Ιδέα), Raum (διάστημα).
Η Lennartz-Lembeck έχει αναλάβει το ρόλο του πρεσβευτή του κινήματος εκθέτοντας τα έργα του και συνομιλώντας με τον κόσμο. Όμως η ομάδα της δεν είναι η μοναδική που υπάρχει. Στο Χιούστον του Τέξας, μια αντίστοιχη ομάδα ονομάζεται «Knitta Please», ενώ στη Γερμανία υπάρχει επίσης το κίνημα «Fluffy Throw-up», τα μέλη του οποίοι φτιάχνουν το σήμα της ραδιενέργειας σε δένδρα και λάμπες δρόμου σε μια προσπάθεια να περάσουν ένα οικολογικό μήνυμα.
Η Lennartz-Lembeck στέλνει και στο εξωτερικό τα έργα της, τα οποία μπορεί να χρειαστούν μέχρι και βδομάδες πλεξίματος. Από το 2010 έχει εκθέσει 162 έργα σε 32 πόλεις οκτώ χωρών. Στόχος της είναι να πλέξει, εκτός από φράσεις, ολόκληρες προτάσεις ή ακόμα και ιστορίες!
 πηγη .tvxs









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture