Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Επικίνδυνα φρούτα στο τραπέζι

ShΕντοπίστηκαν και καταστράφηκαν 2,5 τόνοι αχλαδιών από περιοχή του Πηλίου και 50 κιλά ροδάκινων λόγω φυτοφαρμάκων. Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυθεί για το τι τρώει. Τα φυτοφάρμακα ρέουν άφθονα στο καθημερινό μας τραπέζι θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική μας υγεία όσο και την υγεία των παιδιών μας.
Ήδη τον περασμένο Μάρτιο εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν 2,5 τόνοι αχλαδιών από περιοχή του Πηλίου και 50 κιλά ροδάκινων καθώς στα προϊόντα αυτά ανιχνεύτηκαν  παραπάνω από τις κανονικές τιμές φυτοφάρμακα.
Αρμόδιοι υπάλληλοι του τμήματος Φυτοπροστασίας και Ποιοτικών Ελέγχων της Νομαρχίας της Μαγνησίας πραγματοποίησαν σειρά ελέγχων σε 70 προϊόντα φυτικής προέλευσης,  και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα.
Αφού κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν τα επικίνδυνα φρούτα, με τα έξοδα να βαραίνουν τους παραγωγούς, επιβλήθηκαν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Όπως επισημαίνεται από το τμήμα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικών Ελέγχων θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία παραγωγής να συμβάλλουν με κάθε δυνατό τρόπο στην αποφυγή παρόμοιων κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Eνωση, ενώ μελέτες δείχνουν αύξηση κατά 40% των περιστατικών καρκίνων στις περιοχές όπου γίνεται ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων.
Οι παραγωγοί οφείλουν να μην θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών και να αποφεύγουν την άλογη χρήση των φυτοφαρμάκων χρησιμοποιώντας  εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αν και πολλοί αγρότες είναι ασυνείδητοι  θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδος τόσο την υγεία τους όσο και την υγεία των συνανθρώπων τους.
Μάρτυς αυτής της αλόγιστης χρήσης των τοξικών ουσιών είναι τα δεκάδες φορτία φρούτων και λαχανικών που επιστρέφονται κάθε χρόνο.
Από την πλευρά τους οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν και να πλένουν καλά τα φρούτα και λαχανικά πριν από την κατανάλωση, να αφαιρούν τη φλούδα από τα φρούτα και τα εξωτερικά φύλλα λαχανικών, και να κρατάνε τα φρούτα και λαχανικά στο σπίτι, για ορισμένο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου όσο είναι εφικτό.

πηγη news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture