Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Γυμνοι με ποδήλατα στους δρόμους της πόλης


Τα έβγαλαν όλα αλλά όχι χωρίς λόγο. Οι συμμετέχοντες στην 3η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι υπέρμαχοι της απενοχοποίησης του γυμνού σώματος. Επιθυμούν μια καλύτερη μοίρα για το ποδήλατο στη πόλη και τάσσονται κατά της κουλτούρας του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που προκαλεί

Από τα ρούχα τους βγήκαν δεκάδες συμπολίτες μας λαμβάνοντας συμμετοχή στην 3η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία. Με μια σχεδόν… αδαμιαία περιβολή οι συμμετέχοντες επιδίωξαν να στρέψουν τα βλέμματα όλων σε ένα φιλικότερο τρόπο ζωής για το περιβάλλον καθώς θεωρούν άσεμνο τον εγκλωβισμό των ανθρώπων στα Ι.Χ. και τα αστικά προβλήματα και τους ρύπους που προκαλούν με τη χρήση τους.
Έτσι, φόρεσαν τα απολύτως απαραίτητα, καβάλησαν το ποδήλατό τους και υπό τους ήχους  ξεσηκωτικής  μουσικής, οι εραστές του ποδηλάτου ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης για να πείσουν ότι "η κίνηση στην πόλη είναι και θέμα κουλτούρας" και ότι οι "πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αντί του ρυπογόνου Ι.Χ. φιλικότερες προς τον άνθρωπο και το ποδήλατο πόλεις".
 
Την ποδηλατοπομπή συνόδευσαν δεκάδες πολίτες με αναπηρικά καροτσάκια, νεαροί σκέιτερς μέχρι και τετραθέσια ποδήλατα, δίνοντας παλμό στην εκδήλωση. Μάλιστα, στη γυμνή ποδηλατοδρομία συμμετείχε με το ποδήλατο του και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 Η γυμνή ποδηλατοδρομία ξεκίνησε από το Περίπτερο 17 της ΔΕΘ και αφού διέσχισε τις οδούς Τσιμισκή, Ι. Δραγούμη, Λεωφόρο Νίκης και Αγγελάκη κατέληξε στο ίδιο σημείο.
Όπως τόνισαν οι διοργανωτές "Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα STOP στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στα αυτοκίνητα και τη ρύπανση που δημιουργούν", προσθέτοντας ότι αντιμετωπίζουν την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά τους κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια τους.
Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχει καταστεί δημοφιλής θεσμός διαμαρτυρίας για την αστική ποιότητα ζωής. Η φετινή ποδηλατοδρομία απετέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση ενός αστικού πειράματος για μια διαφορετική πόλη για τα 20 χρόνια PARALLAXI - "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ".
 
Οικολογικές και περιβαλλοντικές κινήσεις της πόλης πλαισίωσαν την διαμαρτυρία, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες, σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, πόλεις στην Ευρώπη, με μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, με ελλιπείς υποδομές για την κίνηση των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, με ελάχιστους ποδηλατοδρόμους και με αντιστοιχία πρασίνου μόλις 2 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν η Βόννη έχει 35τμ και το ευρωπαϊκό ελάχιστο όριο για μια βιώσιμη πόλη είναι 9τμ.
"Έχει αντιστραφεί η έννοια της αξιοπρέπειας και πλέον θεωρούμε το γυμνό σώμα αναξιοπρεπές και τον οδηγό του αυτοκινήτου που ρυπαίνει, αξιοπρεπή" υποστήριξαν ποδηλάτες, που με τη γυμνή τους εμφάνιση επεδίωξαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη μοίρα για το ποδήλατο στην πόλη.
Παράλληλα, αιτήματα της γυμνής Ποδηλατοδρομίας για τη Θεσσαλονίκη, είναι να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι αναψυχής και πρασίνου, περισσότεροι πεζόδρομοι, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία, θεσμική ένταξη του ποδηλάτου σε κυκλοφοριακές μελέτες για υποδομές, οικονομικά κίνητρα και μείωση ΦΠΑ για αγορά ποδηλάτου, ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων από τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες προς το κέντρο, ευνοϊκές ρυθμίσεις στον Κ.Ο.Κ. για την διευκόλυνση κυκλοφορίας του ποδηλάτου, δημιουργία σταθμών ενοικίασης και στάθμευσης ποδηλάτων σε όλη την πόλη και μεταφορά ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΑΣΘ-ΟΣΕ-ΚΤΕΛ.. ) και στο υπό κατασκευή μετρό, με ειδικό βαγόνι.
 
Τέλος, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία («World Naked Bike Ride») είναι ένα διεθνές κίνημα που ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά το 2004 και συμμετέχουν σε αυτή περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διοργανώνεται σε ετήσια βάση η γυμνή ποδηλατοδρομία για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης, "ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο, την οικολογία, την απενοχοποίηση του γυμνού σώματος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apture